studijni@vsaps.cz
727 863 424

VŠAPs Vice-Rector, doc. Ing. Milan Fila, PhD., at the SlovakiaTech FORUM-EXPO Event

Ve dnech 19. - 20. 9. 2023 se doc. Milan Fiľa, prorektor pro zahraniční spolupráci VŠAPS zúčastnil akce SlovakiaTech FORUM-EXPO. SlovakiaTech FORUM-EXPO je největší mezinárodní odborná konference a inovačně technologický veletrh firem i univerzit a vysokých škol na Slovensku.

Cílem je setkání slovenských a zahraničních odborníků v oblasti inovací, průmyslu a průmyslových technologií, energetiky, dopravy a logistiky, v oblasti životního prostředí a vzdělávání, včetně prezentace vědeckého a inovačního potenciálu slovenských technologických firem. Akce se konala pod záštitou Ministerstva hospodářství SR, Ministerstva školství, vědy, výzkumu a sportu SR, Ministerstva investic a regionálního rozvoje SR a dalších 6 ministerstev, města Košice a Košického samosprávného kraje. Tématem již 5. ročníku byla umělá inteligence (AI) a její využití ve vědě, podnikové sféře, vzdělávání či veřejné správě.

forum expo 2023

Akci tradičně otevřel prezident SlovakiaTech a bývalý ministr hospodářství SR Juraj Miškov. V rámci konference zazněly příspěvky mnoha domácích a zahraničních odborníků jako Matthew Griffin, či Alexander Hanff, zástupců Slovenské technické univerzity v Bratislavě, Univerzity Pavla Josefa Šafárika v Košicích či Technické univerzity v Košicích i Ministra hospodářství SR Petra Dovhuna. Na akci vystoupil i vedoucí zastoupení Evropské komise na Slovensku a bývalý ředitel Join Research Centre Evropské unie, Vladimír Šucha.

V rámci mezinárodní odborné konference probíhalo také Expo inovativních firem a univerzit i bilaterální jednání mezi účastníky. Doc. Milan Fiľa v rámci akce absolvoval několik přátelských setkání a jednání, včetně prezidenta SlovakiaTech, Juraje Miškova, ředitele sekce inovací a mezinárodní spolupráce Slovenské inovační a energetické agentury SR (SIEA) Artura Bobovnického a zástupců Technické univerzity v Košicích. VŠAPs takto pokračuje a rozvíjí aktivity mezinárodní spolupráce na Slovensku.

The ability to understand yourself and others enriches you!